Jdi na obsah Jdi na menu
 


24 hodinový maraton s RS

9. 2. 2013

 

Centrum pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN
Nadační fond IMPULS
2. ROČNÍK MaRS – 24HODINOVÝ MARATON S ROZTROUŠENOU SKLERÓZOU
 
2. ročník 24 hodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS) začne v pátek 1.3.2013 v 17 hodin a skončí v sobotu 2.3.2013 v 18.30 v centru Hadovka, Praha 6.
Akci zahájí křest knihy „Drobnomalby“ Renáty Schubertové -- psychoterapeutky RS centra (Centrum pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN, Karlovo náměstí, Praha). Křtu knihy se ujal prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc. S hudebním povzbuzením se přidá zpěvačka Hana Robinson.
V 18.30 odstartuje cvičení. Stejně jako během prvního ročníku se MaRSu zúčastní pacienti, lékaři, zdravotní sestry, fyzioterapeuti, rodinní příslušníci, kamarádi, a také umělci -- Tereza Brodská, Jan Čenský, Otakar Brousek ml. a další.
Myšlenka na uspořádání této ojedinělé akce vzešla přímo od pacientů a finančně ji podpořil Nadační fond IMPULS. Prvního ročníku, který proběhl vloni,  se zúčastnilo více než sto osob. Po dobu 24 hodin se jednotlivé týmy po hodině střídaly v kontinuálním cvičení.
Roztroušená skleróza (RS) je chronické, celoživotní onemocnění centrálního nervového systému, s výrazným dopadem na všechny oblasti života. Důležitá je proto  komplexní terapie, posilující fyzické schopnosti, jakož i ostatní složky života pacienta.
„Oproti dřívějšímu názoru na škodlivost pohybu se dnes již ví, že tělesná aktivita je naopak jednímz podstatných nástrojů k pozitivnímu ovlivnění vývojeonemocnění. Vzhledem k charakteru nemoci ovšem nenímožné poslat všechny pacienty do běžného fitcentra.Větší pomocí je speciální cvičení pod dohledemvyškoleného fyzioterapeuta, ideálně v kombinaci s psychoterapií, případně s dalšími složkami komplexní rehabilitace“, zdůrazňuje MUDr. Dana Horáková, specialistka RS centra v Praze na Karlově náměstí.
„V současné době funguje v České republice 15 specializovaných RS center při neurologických klinikách. Většina RS center nemá vlastního fyzioterapeuta, ergoterapeuta či psychoterapeuta “, uvedla Mgr. Lucie Keclíková, fyzioterapeutka RS centra na Karlově náměstí v Praze.
 
Organizátoři zdůrazňují, že vítězem Maratonu s roztroušenou sklerózou bude každý, kdo vezme život do vlastních rukou.
Mgr. Lucie Keclíková, fyzioterapeutka, RS centrum, Neurologická klinika, 1. LF UK a VFN, lucie.keclikova@vfn.cz, 773 605 818
Jana Vojáčková, výkonná ředitelka, Nadační fond IMPULS, janavojackova@gmail.com, 604 232 583
 Nadační fond Impuls vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty,
zajišťující komplexní a kvalitní léčbu roztroušené sklerózy, její výzkum,
jakož i osvětovou činnost.     
www.multiplesclerosis.cz