Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dušičková rekondice Sola Gratia

27. 11. 2018

Rekondiční pobyt Sola Gratia 2.-4.11.2018

 

Podzim pomalu odívá stromoví v pestrobarevný slavnostní šat, noc ukrajuje sluníčku zoubky a přichází vzpomínkové dušičky. Pro Rosku Kroměříž a naše nové přátele z MSA Uherské Hradiště je to i čas dalšího setkání na tentokrát pouze krátkém víkendovém rekondičním pobytu v Bystřici pod Hostýnem. Ano, na „naší“ Sole Gratii. Už mnoho let se tady jako jiné Rosky rádi vracíme, abychom v útulném, domácím, bezbariérovém prostředí prvorepublikové vily obklopené lesem načerpali síly duchovní, psychické i fyzické na rekondičním pobytu s přáteli.

V pátek odpoledne vstříc setkání přijíždíme na místo a hned na nás dýchla atmosféra pohody a radosti, že jsme zase spolu a máme v plánu si to společně užít! První posezení před večeří nám otvírá program a každičký z nás o sobě poví pár slov. Už voní večeře! A jak panečku chutná! Jako od mámy. Pak přichází překvapeníčko. Na posezení u kávy za námi přichází v doprovodu manžela i místní rodačka z Bystřice, která je od letošního roku i záštitou Rosky Kroměříž. Křehká a přece silná žena, která v oblasti sociální péče a pomoci pracuje celý život. Paní Mgr. Šárka Jelínková, senátorka za Kroměříž. Povídání o její sociální práci oslovuje mnohé, protože ústavy a domovy, kde působila, známe. Společně prodiskutováváme i palčivé témata dneška, které se řeší napříč politikou, ale trápí nás, zdravotně znevýhodněné. Podpora domácí péče, ošetřovné, navýšení stupně bezmocnosti, pohled politických jednání v obou komorách parlamentu i u kulatých stolů, vize do budoucnosti vzájemně obohacuje obě strany. Jak rychle v příjemné konverzaci u kávy a bábovky nám uběhly dvě hodiny jsme ani nepostřehli. …a než se probralo další po jejím odchodu, už se mnozí vytrácejí do pelíšků.

Ráno raníčko se těžko vstává, ale rozcvička musí bejt! Minimum sabotérů sklízí kritiku hned u snídaně. Sobotní den je plný aktivit a je na každém, aby si vybral, co ho osloví. Někdo tráví den ergoterapií s korálky, další procházkou po okolí, dámy po obědě přijíždí ze Zlína zkrášlit slečna Lenka, která je provádí povídáním a světem kosmetiky Mary Kay. Každá si zkouší postupně čistit pleť, jak poznat správný make up, odstíny a taje kouzel vizážistky. Užíváme si vlastní proměny a poznání, jak lehce se dá s kosmetikou čarovat. A že to není jen program krásy, ale i společné cvičení s Alenkou z MSA, povídání a povídání a…stolní hry a smích a….Jejda, jak rychle to utíká!!

Nedělní mlhavé ráno ve znamení odjezdu i posledních návštěv Hostýnské baziliky před odjezdem, pomalu se zhluboka nadechnout čistoty vzduchu i atmosféry, která nám hladí srdce, duši a odnášíme si domů skvělý pocit, který cítíme v každičkém kousku, v každé buňce – RADOST, KLID, ŠTĚSTÍ.       A plán na další rekondiční pobyt. No jasné, ne?!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář