Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak ten čas letí

1. 12. 2017

Jak ten čas letí!

Než se člověk naděje, překlopí se zima, rok, dva... tři. Je tomu jen pár chvil, co se potkalo pár úžasných lidiček, které pojí nejen naše společnice, pro nezasvěcené s tajemným názvem a zkratkou RS, ale i obrovská chuť a elán pomáhat a vytvořit společnými silami tým. Bylo 1.7.1992, bylo jich 22 a zrodila se Roska i v Kroměříži, nezisková organizace pomáhající lidem, jejichž životy více či méně ovlivňuje diagnóza roztroušená skleróza.

Ano, dobře počítáte! Je to neuvěřitelných 25 let, kdy i my, z hanácké metropole, patříme a hrdě se hlásíme k UNII ROSKA! Základní kámen položily tenkrát v Praze, na ústředí Svazu tělesně postižených paní Jena Ventrubová a paní Jana Letková. Jenino nadšení a obětavá práce zejména při zajišťování financování provozu cestou sponzorů z řad bývalých politiků, byly nesmírným přínosem. Nezapomeneme na první tisícikorunu, kterou nám ze své peněženky dala Ing. Olga Sehnalová, nynější europoslankyně, a další od současného senátora Mgr. Miloše Malého, tehdejšího člena Kroměřížského MNV. Jako by to bylo včera, když nám pomáhal a radil Ing. Jaroslav Zika, nebo když jsme od Správy majetku města Kroměříž získali prostory pro své aktivity.

Nezůstat doma sám se svou nemocí, mít přístup k novým informacím, možnost se setkávat a vyměňovat si své zkušenosti s ostatními a účastnit se různých aktivit, společným cvičením, v rámci svých možností, udržovat fyzickou i duševní kondici je i pro naši Rosku smyslem a hlavním posláním. Ve spolupráci s rehabilitačním oddělením Kroměřížské nemocnice se nám od roku 2007 daří realizovat víkendové semináře neurorehabilitace pod vedením PhDr. Kamily Řasové. Velmi pozitivní přínos speciálních metod přímo pro RS, spojený s masážemi, plaváním utváří fantastický koktejl celostní rehabilitace těchto víkendových akcí.

A rekondice? Jelenovská, Tesák, Luhačovice, Agrocentrum Ohrada a jejich koňská hipoterapie, Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem, a další jsou nedílnou součástí akcí již od začátku, tj. 25 let. Prezentace Rosky na výstavách i veřejných akcí na Kroměřížsku doplňují přednášky, hipo i ergoterapie, plavání, cvičení nebo společné výlety.

Veškerá činnost a pomáhání jsou možné po celou dobu trvání jen díky píli a iniciativě jak našich vedení, tak i jednotlivých členů, a rovněž díky finanční podpoře nejen mateřské Unie z Prahy, Ministerstva zdravotnictví ČR, Města Kroměříže, ale i sponzorům z řad místních firem jako jsou TOSHULÍN a další, kterým všem patří naše velké díky. Bez Vás by to skutečně nešlo!!!

 

Pavlína Kovalová, 2017