Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní rekondice 2011 v Bystřici

24. 8. 2011

Jarní rekondice Rosky Kroměříž

  7. – 13. května 2011 v Bystřici pod Hostýnem                

                       www.sola.cz   

                                                       

p1090857.jpg

          Sola Gratia„jedině milost“ (jeden ze základních principů protestantismu) - toto jméno nese penzion patřící Českobratrské církvi evangelické v Bystřici pod Hostýnem.  Již loni nás okouzlil svojí neopakovatelnou atmosférou a moc rádi jsme se tam letos znovu vydali na náš jarní rekondiční pobyt.  Ubytovali jsme se v krásné podnikatelské vile z 20. století, kde nás přivítalo klidné, příjemné, až rodinné prostředí vytvářené i za přispění milého a vstřícného personálu. Samotný penzion, obklopený anglickým parkem, leží na úpatí Svatého Hostýna, významného poutního místa. Ideální místo pro odpočinek a načerpání nových sil.

Pozvání na rekondici kroměřížské Rosky opět přijali psycholožka Markéta a cvičitel Jarda. Počasí nám tentokrát, až na jedno sychravé dopoledne, vyšlo nádherně. Proto jsme mohli venku, uprostřed malebné přírody, cvičit nejen ranní rozcvičky, ale i odpoledne. Dopoledne jsme cvičili na karimatkách v prostorné hale penzionu.  Jarda cvičení průběžně doplňoval i povídáním o působení jednotlivých cviků na lidský organismus, o zdravé stravě a bylinkách i o akupunkturních bodech, které můžeme využívat ke zlepšení našeho zdravotního stavu.

První den po večeři nás Markéta přivítala svojí přednáškou na téma jak se vyrovnat s hendikepem, k čemuž jsme pak mohli dál využít i osobní konzultace. Další den nám přednesla novinky ze sociální oblasti, především co se týká sociální reformy, jelikož pracuje i pro NRZP v Ostravě. A do třetice všeho dobrého nás seznámila s možnostmi prevence syndromu karpálních tunelů. Sama jako zdravotně postižená používá k chůzi francouzské hole, což u ní vedlo až k operaci karpálních tunelů na obou rukou, tudíž má s tímto tématem spoustu osobních zkušeností. Jarda k její přednášce připojil i pár praktických ukázek cviků, které v rámci prevence můžeme cvičit.

dscn1959.jpgA cvičili jsme si i jemnou motoriku. Na dva dny za námi z Prahy přijela Vendula Plavcová, která nás učila základy „korálkování“. Navlékání mrňavých korálků, vázání uzlíků, přidělávání háčků a podobné nezvyklé činnosti se zúčastnili jak muži, tak ženy a téměř všem daly pořádně zabrat. Odměnou za náročnou, ale zároveň i zábavnou práci, nám byly vlastnoručně vyrobené krásné šperky, které děvčatům moc slušely.

Přestože program jsme měli velmi nabitý a navíc jsme ho museli přizpůsobit i právě probíhajícímu mistrovství světa v hokeji, podařilo se nám jedno odpoledne udělat si i výlet na samotný Hostýn. Hůře chodící vyjeli nahoru samozřejmě autem, ale našla se i malá skupinka zdatnějších, kteří zvládli zdolat téměř 400 metrové převýšení k vrcholu pěšky. Jelikož však v této skupince byli i všichni cvičitelé, původně zamýšlené odpolední cvičení na vrcholu Hostýna, se tak už nekonalo.J Ostatním to ovšem nikterak nevadilo a plně využili čas k procházkám i k rozjímání. Na večeři jsme se pak vraceli všichni spokojení a taky pořádně hladoví, jak nám na čerstvém vzduchu vytrávilo.

Během pobytu jsme měli k dispozici perličkovou koupel, využili jsme i bazén a masáže v sousedních lázních, a kdo měl sílu, mohl každý den podnikat kratší procházky po okolí.

Společný čas nám v Bystřici utekl jak voda, než jsme se nadáli, balili jsme kufry a odjížděli zase zpět do svých domovů. Odjížděli jsme však s novými silami, plni bohatých zážitků i nových přátelství.  A již nyní se těšíme na rekondici příští.

Jana Čermáková