Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekondice v Bystřici

3. 10. 2010

Při příjezdu na místo našeho prvního letošního rekondičního pobytu nás sice přivítala pošmourná a deštivá obloha, ale zároveň krásné prostředí a příjemný personál střediska Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem. V průběhu dopoledne se účastníci sjížděli na místo. Kromě členů Rosky Kroměříž přijela z Brna Kamila, z Ostravy psycholožka Markéta a z Palkovic u Frýdku – Místku cvičitel Jarda.

Program rekondice pod vedením Romana a Jany Čermákových byl bohatý a pestrý. Ubytování jsme byli v krásné podnikatelské vile ze začátku 20. století, která dýchá neopakovatelnou atmosférou. Leží uprostřed anglického parku, za kterým už začínají hostýnské lesy. Na Svatý Hostýn to není daleko, a atmosféra tohoto místa působila snad na všechny. Ráno před snídaní jsme vždy zahajovali rozcvičkou na terase, čímž jsme se hezky nastartovali a připravili na celý den.  Po snídani a krátkém odpočinku následovalo dopolední cvičení, při kterém nám Jarda vysvětloval, jak, komu a proč příslušné cviky a sestavy prospívají. Po obědě jsme měli většinou opět krátký odpočinek, po kterém následovaly přednášky Markéty. Protože kromě toho, že je fundovanou psycholožkou, je od narození postižená dětskou mozkovou obrnou, mohla nám toho hodně povědět jak o vyrovnávání se s handicapem, tak o praktických aspektech chození o berlích z hlediska prevence syndromu karpálních tunelů. Její přednášky i následná možnost osobních konzultací se ukázaly jako velice přínosné. Ve čtvrtek odpoledne mezi nás zavítala místostarostka města Kroměříž paní MUDr. Číhalová a vedoucí sociálního odboru paní Bieneková, s kterými jsme mohli debatovat nejen o novinkách v sociální oblasti, ale i o všech ostatních tématech, která při hovoru vyplynula. Po odpoledních besedách následovalo opět cvičení, kterým jsme se připravili na dobrou večeři. Jedno odpoledne jsme navštívili též Svatý Hostýn, i když počasí od toho spíše odrazovalo. Během rekondičního pobytu byla pro zájemce k dispozici perličková lázeň a služby masérky paní Loupancové.

Konečně v pátek ráno při rozcvičce se nám pod vedením Jardy podařilo vylákat sluníčko zpod mraků, ale to už jsme se chystali domů. I přes nepřízeň počasí se rekondice vydařila, a budeme se těšit na další.